Ako sa zbaviť zubného kazu?

Obsah článku: Ako sa zbaviť zubného kazu?

  • Domáca starostlivosť
  • Návšteva zubára
  • Záver

Domáca starostlivosť, ako napríklad čistenie zubov fluoridovou zubnou pastou, vás existujúcich zubných kazov nezbaví. Môže však pomôcť zabrániť vzniku nových. Na odstránenie zubného kazu budete musieť navštíviť zubára.

Zubné kazy sú malé otvory v tvrdom povrchu zubov. Spôsobujú ich baktérie, ktoré na povrchu zubov vytvárajú kyselinu cukrovú. Najčastejším vinníkom je baktéria známa ako Streptococcus mutans.

Baktérie vytvárajú lepkavú vrstvu známu ako zubný povlak. Kyseliny v plaku odstraňujú minerály zo skloviny (demineralizujú ju) - povlaku zubov tvoreného prevažne vápnikom a fosfátmi. Táto erózia spôsobuje drobné otvory v sklovine. Keď sa poškodenie kyselinami rozšíri na vrstvu dentínu pod sklovinou, vzniká zubný kaz.

Ako sa zbaviť zubného kazu doma

Mnohé domáce postupy sú založené na štúdii z 30. rokov 20. storočia, podľa ktorej je zubný kaz spôsobený nedostatkom vitamínu D v strave. V tejto štúdii sa u detí, ktoré do stravy pridávali vitamín D, znížil výskyt zubného kazu. Najlepšie výsledky však dosiahli tí, ktorí pridali vitamín D a zároveň vylúčili zo stravy obilné výrobky. Je to pravdepodobne preto, že obilniny sa môžu lepiť na zuby.

Nedostatočný príjem vitamínu D môže spôsobiť, že zuby sú náchylnejšie na vznik zubného kazu, ale dnes už vieme, že je to len časť skladačky. Medzi ďalšie rizikové faktory vzniku zubného kazu patria:

  • sucho v ústach alebo zdravotné ťažkosti, ktoré znižujú množstvo slín v ústach.
  • konzumácia potravín, ktoré sa lepia na zuby, ako sú sladkosti a lepkavé potraviny.
  • časté chrumkanie sladkých potravín alebo nápojov, ako sú limonády, cereálie a zmrzlina.
  • pálenie záhy (spôsobené kyselinou)
  • nedostatočné čistenie zubov
  • kŕmenie detí pred spaním

Keď zubný kaz prenikne do dentínu, doma sa ho už nezbavíte. Nasledujúce domáce prostriedky môžu pomôcť predchádzať vzniku zubného kazu alebo liečiť "rodové stavy" tým, že remineralizujú oslabené oblasti skloviny ešte pred vznikom kazu:

1. Žuvačky bez cukru

V klinických štúdiách sa preukázalo, že žutie žuvačiek bez cukru po jedle pomáha remineralizovať zubnú sklovinu. Žuvačky s obsahom xylitolu boli podrobne skúmané pre ich schopnosť stimulovať tok slín, zvyšovať pH zubného povlaku a znižovať výskyt S. mutans, ale sú potrebné dlhodobé štúdie.

Ukázalo sa, že žuvačky bez cukru obsahujúce zlúčeninu nazývanú kazeínový fosfopeptid-amorfný fosforečnan vápenatý (CPP-ACP) znižujú výskyt S. mutans ešte viac ako žuvačky obsahujúce xylitol.

Kúpte si žuvačky bez cukru online.

2. Vitamín D

Vitamín D je dôležitý pre vstrebávanie vápnika a fosfátov z potravy. Štúdie poukazujú na nepriaznivý vzťah medzi konzumáciou potravín s vysokým obsahom vitamínu D a vápnika, ako sú jogurty, a vznikom zubného kazu u malých detí. Vitamín D môžete získať z mliečnych výrobkov, ako je mlieko a jogurt. Vitamín D môžete získať aj zo slnka.

Nakupujte online doplnky stravy s vitamínom D.

3. Čistite si zuby fluoridovou zubnou pastou

Fluorid zohráva dôležitú úlohu pri prevencii zubného kazu a remineralizácii skloviny. Bol vykonaný rozsiahly výskum, ktorý preukázal, že pravidelné čistenie zubov fluoridovou zubnou pastou zabraňuje vzniku zubného kazu.

Väčšina štúdií sa uskutočnila buď na deťoch, alebo na dospievajúcich, preto je potrebný ďalší výskum u dospelých a starších ľudí.

Kúpte si fluoridovú zubnú pastu online.

4. Obmedzte sladké potraviny

Toto je účinný liek proti zubnému kazu, ktorý však ľudia neradi počúvajú - prestaňte jesť toľko cukru. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že konzumácia cukru je najvýznamnejším rizikovým faktorom vzniku zubného kazu. Odporúčajú znížiť príjem cukru na menej ako 10 % celkového denného kalorického príjmu.

Ak sa chystáte zjesť jedlo s vysokým obsahom cukru, snažte sa počas dňa nejesť sladké potraviny. Keď sa cukor z vašich úst stratí, vaša sklovina má šancu remineralizovať sa. Ak však neustále konzumujete cukor, vaše zuby nemajú šancu remineralizovať sa.

5. Metóda oil pulling

Oil pulling je starodávna prax, pri ktorej sa olej, napríklad sezamový alebo kokosový, víri v ústach približne 20 minút a potom sa vypľuje. Tvrdenia, že oil pulling "odstraňuje toxíny" z tela, nie sú podložené dôkazmi. Malá, trojito zaslepená, placebom kontrolovaná klinická štúdia však ukázala, že jedno oil pulling sezamového oleja znižuje zubný povlak, zápal ďasien a počet baktérií v ústach rovnako účinne ako ústna voda s chlórhexidínom. Na potvrdenie týchto účinkov sú potrebné rozsiahlejšie štúdie.

6. Koreň sladkého drievka

Výťažky z čínskeho sladkého drievka (Glycyrrhiza uralensis) môžu podľa aspoň jednej štúdie bojovať proti baktériám spôsobujúcim zubný kaz.

Jeden výskum to posunul na ďalšiu úroveň a vytvoril sladké drievko, ktoré pomáha bojovať proti zubnému kazu. Pilotná štúdia s použitím výťažku z sladkého drievka v lízanke ukázala, že boli účinné pri výraznom znížení výskytu S. mutans v ústach a prevencii zubného kazu. Sú potrebné väčšie a dlhodobejšie štúdie.

Návšteva zubára

Mnohé zubné problémy, dokonca aj hlboké zubné kazy, sa vyskytujú bez bolesti alebo iných príznakov. Pravidelné zubné prehliadky sú najlepším spôsobom, ako zachytiť zubný kaz skôr, ako sa zhorší. Včasná diagnostika znamená jednoduchšiu liečbu.

Liečba zubného kazu u zubára môže zahŕňať:

  1. Fluoridové ošetrenie: profesionálne fluoridové ošetrenie obsahuje viac fluoridu ako zubná pasta a ústne výplachy, ktoré si môžete kúpiť v lekárni. 
  2. Výplne.
  3. Korunky: Korunky sú individuálne prispôsobené kryty alebo "čiapočky", ktoré sa nasadzujú na zub na ošetrenie rozsiahleho kazu.
  4. Koreňové kanáliky: Keď kaz postihne vnútorný materiál zuba (dreň), môže byť potrebné ošetrenie koreňových kanálikov.
  5. Extrakcia zubu: Ide o odstránenie silne poškodeného zuba.

Záver

Samotný vitamín D, oil pulling, sladké drievko, žuvačky a iné domáce prostriedky vás zubného kazu nezbavia. Tieto metódy však môžu zabrániť zväčšovaniu zubných kazov a zabrániť vzniku nových. V najlepšom prípade môžu pomôcť remineralizovať zmäknuté alebo oslabené miesta skloviny skôr, ako sa zubný kaz môže objaviť.

Čím skôr sa zubný kaz odhalí, tým ľahšie ho váš zubný lekár opraví, preto nezabudnite pravidelne navštevovať svojho zubného lekára.

zubný kaz
Zdroj textu: zde, obrázku: pixabay
Späť na blog

Top produkty

1 z 17