5 tipov na stravovanie, ak máte žalúdočné vredy (infekcia H. pylori)

Obsah článku: 5 tipov na stravovanie, ak máte žalúdočné vredy (infekcia H. pylori)

  • Čo sa deje s vaším trávením, keď máte žalúdočné vredy? 
  • Často kladené otázky 
  • Slovo na záver

Žalúdočné alebo peptické vredy sú vredy v sliznici žalúdka a niekedy aj v hornej časti tenkého čreva. Toto ochorenie spôsobuje baktéria nazývaná helikobakter pylori.

Hoci mastichové doplnky stravy alebo lieky tvoria základnú liečbu infekcie, úprava stravy zabraňuje jej opakovaniu a zabezpečuje jej účinnosť.

Liečba žalúdočných vredov zahŕňa vyhýbanie sa potravinám, ktoré by mohli zhoršiť alebo ešte viac podráždiť sliznicu žalúdka, ako sú slané a mastné jedlá, spracované mäso, alkoholické nápoje, káva a korenené jedlá. Okrem toho pomáha aj výber potravín, ktoré podporujú hojenie žalúdočných vredov, ako sú potraviny obsahujúce probiotiká a prebiotiká.

Prečítajte si viac o týchto diétnych tipoch a o tom, ako podporujú liečbu infekcie spôsobenej baktériou helikobakter pylori:

  • Vyhýbajte sa slaným a mastným jedlám
  • Zdržať sa pitia alkoholu a kávy
  • Pridajte do svojho jedálnička viac potravín bohatých na probiotiká
  • Jedzte viac brokolice a ružičkového kelu
  • Pite vodu z čistého a bezpečného zdroja

1. Vyhýbajte sa slaným a mastným jedlám

Strava bohatá na sodík a mastné jedlá nielenže zvyšuje riziko vzniku žalúdočných vredov, ale v prípade infekcie môže stav aj zhoršiť. Napríklad strava s vysokým obsahom soli spúšťa gény, ktoré spôsobujú, že baktéria helikobakter pylori je v žalúdku aktívnejšia, čo spôsobuje zápal a šírenie žalúdočných lézií.

Medzitým predpokladajme, že vaša strava obsahuje veľa tukov, najmä z nezdravých zdrojov. V takom prípade je pravdepodobnejšie, že zmeníte prostredie žalúdka, ktoré je ideálne pre rast mikróbov, konkrétne helikobaktera.

Na základe týchto informácií sa vyhýbajte nasledujúcim potravinám a držte sa ovocia a zeleniny:

  • Vyprážané potraviny
  • Mrazené potraviny
  • Plnotučné mliečne výrobky
  • Spracované mäso
  • Solené orechy
  • Konzervovaný tovar

2. Zdržať sa pitia alkoholu a kávy

Častá konzumácia alkoholu v hojnom množstve dráždi aj zdravú sliznicu žalúdka, nieto ešte tú s vredmi. Vedie k zápalu tkaniva a zhoršuje podráždenie.

Na druhej strane káva podporuje produkciu žalúdočnej kyseliny. Káva a iné kofeínové nápoje preto môžu potenciálne zhoršiť stav, ak už máte peptický vred, gastritídu alebo gastroezofageálnu refluxnú chorobu (GERD).

Existujú však stavy, pri ktorých káva môže mať na peptické vredy malý alebo žiadny vplyv. Napriek tomu je najlepšie požiadať o radu lekára, pokiaľ ide o reguláciu príjmu kávy.

Hoci by ste mali tieto obľúbené nápoje obmedziť, môžete nájsť lepšie alternatívy, ktoré nezhoršujú vredy a zároveň podporujú hojenie a zotavenie. Medzi tieto nápoje patrí zelený čaj a kapustová šťava.

Zelený čaj má napríklad vlastnosti a antioxidanty, ktoré zmierňujú príznaky gastritídy a žalúdočných vredov. Má tiež potenciál pomáhať ničiť baktérie helikobaktera. To okrem iných zdravotných výhod robí zo zeleného čaju najzdravší nápoj na svete.

3. Pridajte do svojho jedálnička viac potravín bohatých na probiotiká

Okrem antibiotík pomáhajú probiotiká eliminovať aj helikobakter pylori. Tieto dobré baktérie vyrovnávajú mikrobiálnu populáciu v črevách, eliminujú infekciu a znižujú zápalový vplyv a vznik lézií v sliznici žalúdka.

Na zlepšenie mikrobiálneho prostredia v črevách a podporu hojenia v žalúdočnej sliznici zvážte pridanie nasledujúcich potravín do svojho jedálnička.

  • Jogurt
  • Kombucha
  • Kefír
  • Kimchi
  • Kyslá kapusta 
  • Tempeh
  • Miso

Tieto potraviny obsahujú probiotiká, ktoré pôsobia proti helikobakter pylori a zlepšujú hojenie žalúdočných vredov.

Pozor pri užívaní mastichy a probiotík

Zatiaľ čo s prebiotikami nie je problém, probiotiká by sa mali užívať vždy 3 hodiny po užití mastichy. Nikdy neužívajte výrobky, pri ktorých masticha aj probiotiká pôsobia v žalúdku súčasne. Dôvod je jednoduchý a spočíva v účinnosti mastichy pri eliminácii baktérií, ako je napríklad helikobakter pylori. Z rovnakého dôvodu by masticha znížila účinnosť použitých probiotík. Trojhodinový interval je dostatočný a bezpečný na zachovanie silného účinku mastichy aj probiotík.

Vedeli ste to?

Prebiotiká sú špecifické vlákniny, ktoré podporujú rast dobrých baktérií v črevách. Na druhej strane probiotiká sa vzťahujú na zdravé baktérie a kvasinky žijúce v tele. Zabezpečujú správne tráviace procesy a zlepšujú vašu imunitu proti infekciám.

4. Jedzte viac brokolice a ružičkového kelu

Pri žalúdočnom vrede sa odporúča jesť viac ovocia a zeleniny, ale ak do svojho jedálnička zaradíte brokolicu, ružičkový kel a iné krížovité zeleniny, môžete urýchliť proces hojenia.

Po prvé, táto zelenina je vynikajúcim zdrojom prebiotík, ktoré podporujú zdravé baktérie. Vďaka tomu pomáhajú bojovať proti infekciám spôsobeným patogénnymi alebo choroboplodnými baktériami, ako je napríklad helikobakter pylori.

Okrem toho štúdia potvrdila, že brokolicové klíčky môžu pomôcť eliminovať baktérie helikobaktera, čo naznačuje, že majú antibakteriálne vlastnosti, ktoré pôsobia proti pôvodcovi žalúdočných vredov.

Vedeli ste, že?

Brokolica má množstvo ďalších živín vrátane kyseliny listovej, preto sa odporúča nielen ľuďom so žalúdočnými vredmi, ale je ideálna aj pre tehotné ženy.

5. Pite vodu z čistého a bezpečného zdroja

Ak ste tak ešte neurobili, musíte zabezpečiť, aby ste denne vypili aspoň osem pohárov vody. Tento zvyk vám pomôže dosiahnuť celkové zdravie a v prípade, že máte žalúdočné vredy, pomôže znížiť podráždenie spôsobené infekciou.

Podľa štúdie voda pomáha neutralizovať žalúdočné šťavy tým, že zvyšuje ich pH. Má podobný účinok ako antacidá. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov sa opýtajte svojho lekára alebo odborníka na výživu na ideálne množstvo denne prijatej vody prispôsobené vášmu stavu.

Okrem toho, koľko vody by ste mali vypiť, dbajte aj na to, aby bol váš zdroj vody čistý a bezpečný. V opačnom prípade môže vaše vredy zhoršiť. Helikobakter pylori môže pochádzať zo slín, špinavého riadu a kontaminovanej vody.

Čo sa deje s trávením, keď máte žalúdočné vredy?

Medzi bežné príznaky žalúdočných vredov, ktoré môžete pociťovať, patrí bolesť žalúdka, konkrétne medzi pupkom a spodnými rebrami.

Môžete tiež pociťovať nadúvanie a nevoľnosť. Okrem toho je pravdepodobné časté vracanie, reflux kyseliny, zmena farby stolice a neustále grganie. Pri týchto príznakoch spôsobuje helikobakter pylori nechutenstvo a následne úbytok hmotnosti.

Neliečená infekcia helikobakterom pylori môže viesť k vnútornému krvácaniu, ktoré sa dá zistiť testom stolice. Pri miernych peptických vredoch môže byť krv voľným okom neviditeľná, ale môže sa zistiť mikroskopickým a chemickým vyšetrením v teste okultnej krvi v stolici.

Zatiaľ čo v závažných prípadoch môžu peptické vredy, ktoré neboli lekársky riešené, spôsobiť perforáciu, pri ktorej sa v žalúdku alebo sliznici čreva vytvorí otvor a zhorší sa infekcia. Okrem toho sa zvyšuje riziko ďalších chronických ochorení tráviaceho traktu, ako je rakovina žalúdka a hrubého čreva.

Odborné poradenstvo

Ak sa u vás objavia príznaky žalúdočného vredu, obráťte sa na lekára, ktorý vás nasmeruje na správne laboratórne vyšetrenia. Hoci domáce prostriedky môžu zmierniť bolesť a nepríjemné pocity, pri presnej liečbe tohto ochorenia sú nedostatočné.

Okrem príznakov infekcie helikobakterom pylori by ste mali mať na pamäti aj riziko vzniku žalúdočných vredov.

Napríklad užívanie voľnopredajných liekov, ktoré môžu spôsobiť zápal sliznice žalúdka, vás urobí náchylnejšími na infekciu helikobakterom pylori.

Často kladené otázky

Ktoré potraviny liečia žalúdočnú sliznicu?

Medzi veľmi odporúčané potraviny, ktoré podporujú hojenie čriev, patria probiotiká, ako je fermentovaná zelenina, jogurt a kombucha, losos, listová zelenina, banány, vývar z kostí, ananás, kivi, kokosové mlieko, brokolica a zelený čaj. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov spolupracujte so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu na vytvorení individuálneho diétneho plánu, ktorý vám pomôže zmierniť infekciu spôsobenú baktériou helikobakter pylori.

Čo rýchlo zabíja helikobaktera?

Antibiotiká ako metronidazol, tinidazol, tetracyklín a amoxicilín odstraňujú helikobaktera zo sliznice žalúdka. Dávkovanie a dĺžka liečby by však záviseli od diagnózy lekára, ktorý určí jej závažnosť. Okrem toho môžu byť predpísané ďalšie lieky, ktoré pomáhajú regulovať žalúdočné šťavy.

Vedeli ste, že masticha je jediná prírodná látka, ktorá zabíja helikobaktera pylori? Je predmetom štúdie uverejnenej v časopise The New England Journal of Medicine v roku 1998. 

Aké vitamíny sú vhodné pre helikobakter pylori?

Vitamín C alebo kyselina askorbová je hlavný vitamín, ktorý môže pomôcť pri liečbe žalúdočných vredov. Podľa prehľadu z roku 2018 infekcia helikobakterom pylori koreluje s nedostatkom vitamínu C. Okrem toho pomáha posilňovať imunitný systém tým, že podporuje migráciu bielych krviniek do miesta infekcie.

Okrem vitamínu C by však ľudia s peptickým vredom spôsobeným touto baktériou mali zvýšiť aj príjem prírodných zdrojov vitamínu B12. Nedostatok vitamínu B12 môže byť dôsledkom infekcie, ale môže byť aj hnacou silou vzniku žalúdočných vredov.

Záver

Liečba infekcie Helikobakter pylori môže zahŕňať používanie predpísaných antibiotík. Správnou úpravou stravy však môžete dosiahnuť, aby liečba dobre fungovala a dokonca ju urýchliť. Takže keď vám bol diagnostikovaný peptický vred, možno prostredníctvom testu stolice na prítomnosť helikobaktera pylori, poraďte sa ďalej so svojím lekárom o konkrétnych potravinách, ktoré by ste mali jesť a ktorým by ste sa mali vyhýbať.

Hoci náš zoznam je v podstate všeobecnými tipmi na stravovanie pri žalúdočných vredoch, konzultácia s lekárom vám umožní zúžiť výber najlepších možností a zohľadniť faktory, ako sú napríklad zriedkavé potravinové alergie.

Helicobacter pylori test
Späť na blog

Top produkty

1 z 17