Masticha s prebiotikami alebo probiotikami: čo si vybrať a prečo?

Masticha je živica zo stromu Pistacia lenticus var Chia. Je to prírodná látka, ktorá sa môže kombinovať s prebiotikami alebo probiotikami. Je lepšie používať iba mastichu bez pridaných látok? Alebo ju len kombinovať s prebiotikami a probiotikami. A prečo

Čo je to masticha a prečo ju naši zákazníci používajú?

Masticha je 100 % prírodná látka, je to živica zo stromu Pistacia lentiscus var. Chia, ktorý, ako už názov napovedá, rastie na gréckom ostrove Chios. Mastichu používajú naši zákazníci na podporu trávenia. Najkvalitnejší chioská masticha sa z týchto dôvodov používa už tisícky rokov. Predtým sa iba žuvala, dnes sa mastichový prášok a mastichový olej používajú v moderných výživových doplnkoch na podporu trávenia.

Prebiotiká a probiotiká: aké sú rozdiely

Prebiotiká a probiotiká sa môžu užívať spoločne. Nazýva sa to mikrobiálna terapia. Prebiotická vláknina pomáha vyživovať a posilňovať probiotické baktérie. Ich užívanie v kombinácii môže zvýšiť účinnosť probiotík.

Probiotiká sú baktérie, ktoré prirodzene žijú vo vašom tele a pomáhajú črevám rozkladať potravu. Probiotiká, ktoré sú rovnaké alebo veľmi podobné tým, ktoré si vytvára vaše telo, sa môžu užívať na doplnenie zdravého trávenia. V posledných rokoch sa presadzuje nová skupina výživových doplnkov nazývaných prebiotiká, ktoré dopĺňajú probiotickú liečbu.

Prebiotiká sa skladajú zo sacharidov, ktoré vaše telo nedokáže stráviť. Existujú ako potrava pre probiotické baktérie, ktoré si do tela dodávate. Spoločné užívanie prebiotík a probiotík sa nazýva mikrobioterapia. Na to, aby probiotiká účinkovali, nemusíte užívať prebiotiká, ale ich užívanie môže zvýšiť účinnosť probiotík.

Čo sú to prebiotiká?

Prebiotiká v skutočnosti neobsahujú baktérie.palivom, ktoré pomáha baktériám rásť. Všetky prebiotiká sú typom vlákniny. Vláknina inulín, ktorá sa nachádza v koreňoch čakanky, banánoch a špargli, je prebiotikum, ktoré môže slúžiť ako potrava pre črevné baktérie. Cibuľa, cesnak, artičoky a strukoviny sú tiež zdrojmi prebiotických látok.

Ak zdroj potravy obsahuje prebiotiká aj probiotiká, táto kombinácia sa nazýva synbiotikum. Medzi potraviny, ktoré sú synbiotikami, patria syry, kefír a niektoré druhy jogurtov. Prebiotiká sa dajú kúpiť aj ako komerčné potravinové doplnky alebo výživové doplnky v kapsulách. Dodávajú sa v tekutej aj práškovej forme.

Prebiotiká samy o sebe nie sú veľmi užitočné. Nedávno sa zistilo, že prebiotiká pridávané do dojčenskej výživy sa viac podobajú obsahu zdravého materského mlieka. Zdá sa, že účinok probiotík a prebiotík sa dostaví len vtedy, keď sa používajú spoločne.

Čo sú to probiotiká?

Keď sa hovorí o probiotických baktériách, zvyčajne sa tým myslia dve skupiny baktérií. S probiotickými prípravkami sa spájajú kmene Lactobacillus a Bifidobacterium. Mnohé mierne fermentované potraviny obsahujú prírodné probiotiká. Príkladom je kyslá kapusta, kimči a jogurt. Nakladané uhorky sú tiež zdrojom prírodných probiotík. Probiotiká je možné zakúpiť ako doplnok stravy pre zdravie. Dodávajú sa v práškovej alebo tekutej forme. Probiotiká sa zvyčajne musia skladovať v chladničke, aby sa baktérie v nich udržali živé a pripravené na rozmnožovanie.

Prečo (a ako) užívať mastichu a probiotiká?

Je táto kombinácia vhodná a možná? Doteraz to tak nebolo. Nie je vhodné užívať mastichu spolu s probiotikami vzhľadom na jej vlastnosti. Teraz sa však na českom a slovenskom trhu objavil nový výrobok, ktorý sme vám predstavili minulý týždeň: ide o revolučnú kapsulu v kapsule. Celý tím Masticlife je hrdý na to, že sa podieľal na výrobe jedinečného výživového doplnku Masticha Vital.

Masticha Vital - kapsula v kapsule - dvojitý účinok

Kapsula v kapsule vám umožní užívať mastichu a probiotiká súčasne. Vďaka dvojitému účinku kapsuly sa mastichový olej vo vonkajšej kapsule uvoľňuje v žalúdku. Probiotiká vo vnútornej kapsule tiež putujú cez vaše trávenie. A kapsula sa rozpustí v črevách.

Masticha s prebiotikami alebo probiotikami: čo si vybrať a prečo?
Masticlife Masticha Vital kombinuje olej z mastichy najvyššej kvality s dvoma probiotickými kmeňmi:
  • Lactobacillus plantarum a
  • Lactobacillus rhamnosus

Prečo užívať mastichu a probiotiká?

Probiotické kmene podporujú vaše črevá a mastichový olej pôsobí v žalúdku.

Ako užívať Masticha Vital?

Odporúčame užívať 2 kapsuly denne. Jednu kapsulu ráno a jednu večer. Vždy na prázdny žalúdok, aspoň 30 minút pred jedlom.

Prečo (a ako užívať) mastichu a prebiotiká?

Masticha v prášku a prebiotiká sú osvedčenou kombináciou výživových doplnkov. Masticha pôsobí v žalúdku a inulín (čakankové prebiotikum) potom pôsobí ako potrava pre probiotické baktérie v črevách.

Masticha Comfort a Masticha+ Prebiotic

Masticha Comfort obsahuje 800 mg mastichy a je doplnená inulínom. Ide o vrecúška. Sú určené pre tých, ktorí majú problémy s prehĺtaním mastichových kapsúl.

Masticha+ Prebiotic je výživový doplnok, v ktorom je prášok z mastichy zmiešaný s inulínom v (vegánskej štandardnej) kapsule.

Prečo užívať mastichu a prebiotiká?

Táto kombinácia je vhodná pre používateľov, ktorí chcú užívať mastichu na žalúdok a prebiotiká na posilnenie probiotických baktérií v črevách.

Ako užívať Masticha Comfort a Masticha+ Prebiotic?

Odporúčané užívanie mastichy je vždy uvedené na obale výrobku. V prípade Masticha Comfort odporúčame užívať 2 vrecúška denne. Jedno ráno a jedno večer.

Masticha+ Prebiotic sa užíva 2-4 kapsuly denne.

Vždy užívajte Mastichu:
  • na prázdny žalúdok
  • aspoň 30 minút pred jedlom (alebo 2 hodiny po jedle)
  • kapsulu alebo prášok zapite dostatočným množstvom vody
Masticha+ PrebioticMasticha+ Prebiotic

Často kladené otázky

Probiotiká/prebiotiká užívam samostatne. Chcem používať len masť, ktorú si mám vybrať?

Ak chcete užívať iba kapsule obsahujúce prášok z mastichy, kúpte si Masticha Strong&Pure. Kapsuly obsahujú iba mastichový prášok.

Masticha Masticlife Strong&Pure dva blistre
Späť na blog

Top produkty

1 z 17